Застосування кластерного аналізу для дослідження демографічної ситуації в регіоні (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто кластеризацію регіонів Волинської області у 2014 р. на основі загальних коефіцієнтів народжуваності та смертності, коефіцієнта фемінізації, кількості шлюбів і загального коефіцієнта міграційного приросту. Показано аналітичні та графічні можливості застосування програмного пакета STATISTICA 6.1 для проведення багатомірного групування при аналізі демографічних процесів окремого регіону. Побудовано дендрограму регіонів Волинської області за показниками відтворення населення у 2014 р. Розглянуто основні описові статистики кожного сформованого кластера.
Keywords: кластерний аналіз, демографічна ситуація, відтворення населення, кластеризація, статистичні методи, демографічні процеси, кластери, таксономія, розпізнавання образів