До питання про місце ХVІІ ст. в економічній історії Європи (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто місце ХVІІ ст. в історії економіки країн Європи. Проаналізовано праці науковців, які вивчали цю проблему, показано ступінь її висвітлення. Запропоновано підхід до вирішення маловивчених питань. Це дає можливість розглядати економічну історію країн Європи зі своїми особливостями, специфічними явищами й процесами. Установлено, що в ХVІІ ст. в країнах на схід від річки Ельби економічний розвиток відставав від західноєвропейських держав. Головна причина – зміцнення великих феодальних промислово-землеробських маєтків, що ґрунтувалися на позаекономічному примусі й жорстокій феодальній експлуатації. Нова господарська система виробництва отримала назву «друге видання кріпосництва». Східна Європа стає продовольчим і сировинним придатком для економічно розвинених західноєвропейських країн. ХVІІ ст. в економічній історії Європи є межею між двома економічними системами організації виробництва – феодальною й ринковою, між двома всесвітньо-історичними віхами – середньовіччям та новим часом. ХVІІ ст. поклало початок утвердженню індустріальної цивілізації.
Keywords: феодальна експлуатація, товарне виробництво, ринкові відносини