Теоретичні основи обліково-аналітичного забезпечення бізнес-процесів підприємства (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
Визначено сутність поняття «бізнес-процес підприємства». Із метою розуміння сутності бізнес-процесів визначено їхні межі. Застосовано процесний підхід для обґрунтування доцільності обліково-аналітичного забезпечення бізнес-процесів підприємства. Наголошено на необхідності здійснення обліково-аналітичного забезпечення в розрізі кожного окремого бізнес-процесу підприємства. На кожному підприємстві ведеться бухгалтерський облік, що здійснює свою функцію інформаційного забезпечення щодо інформаційних запитів управ-лінського персоналу та власників. Система бухгалтерського обліку може бути ефективною лише в умовах систематизації інформації за окремими напрямами. Схематично систематизовано процес обліково-аналітичного забезпечення бізнес-процесів підприємства. Визначено мету та завдання облікових процедур у контексті процесу постачання, виробництва й збуту продукції, товарів, надання послуг. Визначено завдання аналітичної роботи задля визначення ефективності кожного з процесів. Наведено схему комплексного аналізу, що охоплює моніторинг, фіксування фактичних (очікуваних) значень у динаміці й аналітичну оцінку певної сукупності показників діяльності, а саме таких як складання плану економічного аналізу, підготовка матеріалів для аналізу,попередня оцінка результатів аналізу, аналіз причин динамічних змін, остаточна оцінка результатів аналізу. Виділено об’єкти економічного аналізу підприємств виробничого спрямування в системі обліково-аналітичного забезпечення бізнес-процесів підприємства.
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення, бізнес-процеси, процес постачання, процес виробництва, процес збуту.