Тарифоутворення на послуги транспортування газу та його розподілу серед газорозподільних підприємств України (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
У статті досліджено процес формування тарифоутворення на послуги транспортування природного газу, а також його розподілу серед  газорозподільних підприємств України. Визначено, що розвиток ринку транспортування природного газу має суттєве значення для економіки держави та рівня життя її населення, адже, відповідно до змісту Конституції, Україна є соціально орієнтованою державою, мета якої - забезпечення умов для зростання добробуту громадян. Відтак однією з організуючих складових частин добробуту є забезпечення громадян і компаній у державі природним газом. Запорука цієї мети - надійне, економічно обґрунтоване задоволення потреб населення й економіки держави. Вивчення проблем управління газотранспортними підприємствами в Україні здійснювало багато провідних учених, водночас потребують уточнення питання щодо процесу тарифоутворення на послуги транспортування природного газу, а також створення для цього відповідного організаційно-економічного механізму.
Keywords: тарифоутворення, транспортування газу, природний газ, газорозподільчі підприємства, газотранспортна система