DIGITAL TECHNOLOGIES IN MARKETING ACTIVITY DIAGNOSTICS (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У статті досліджено трактування різними закордонними та вітчизняними науковцями економічних понять «діагностика маркетингової діяльності», «цифровізація маркетингу». Розглянуто основні програмні забезпечення з допомогою якого можна розв’язати задачі маркетингу та проводити діагностування маркетингової діяльності. Досліджено, що використання сучасних цифрових платформ забезпечує прийняття обґрунтованих стратегічних рішень, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності компаній.Мета. Розгляд трактувань різними закордонними та вітчизняними науковцями економічних понять: «діагностика маркетингової діяльності», «цифровізація маркетингову». Дослідження впливу цифрових технологій на діагностику маркетингової діяльності компаній. Розкриття основних переваг від застосування цифрових технологій у маркетинговій діагностиці.Методи. У ході дослідження використано методи контент-аналізу,  порівняльного аналізу та логічного узагальнення. Методологічною основою дослідження є теоретичні положення з маркетингової діяльності, наукові праці відомих вчених-економістів у галузі маркетингу, цифрових технологій.Результати. Розкрито сутність економічного поняття «діагностика маркетингової діяльності», «цифровізація маркетингову». Дослідження показало, що використання передових технологій, таких як: вебаналітика, AI, Big Data та CRM-системи, забезпечує компаніям конкурентні переваги та допомагає приймати обґрунтовані управлінські рішення. У майбутньому роль цифрових технологій у маркетинговій діагностиці лише зростатиме, що вимагатиме від компаній гнучкості, адаптивності та інноваційного підходу до аналізу маркетингових процесів. Висновки. Діагностика маркетингової діяльності за допомогою цифрових технологій є критично важливим етапом для компаній, які прагнуть підвищити ефективність своїх рекламних заходів та покращити взаємодію зі споживачами. Інноваційні рішення, такі як аналіз Big Data, автоматизація маркетингу та інструменти конкурентного аналізу, дозволяють компаніям приймати стратегічно обґрунтовані рішення та досягати кращих результатів у своїй діяльності.
Keywords: маркетингова діагностика; маркетинг; цифрові технології; цифровізація; маркетинговий аналіз.