ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ПУБЛІЧНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УМОВАХ ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ ТА ВІДБУДОВИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В статті обґрунтовується необхідність використання можливостей такої нової складової публічних фінансів як фінанси публічно-приватного партнерства для відбудови економіки України.  Мета. Метою дослідження є визначення особливостей використання форм і видів публічно-приватного партнерства та їх інструментів при реалізації проєктів цього партнерства на всіх рівнях управління і всіма його суб’єктами.Методи. Методологічною основою дослідження є теоретичні положення фінансової науки, наукові праці відомих вчених-економістів у галузі публічно-приватного партнерства.. Для вирішення дослідницьких завдань у роботі використано діалектичний метод наукового пізнання з метою встановлення змісту фінансів публічно-приватного партнерства та виявлення їх інструментів, концептуально-логічний аналіз та системний підхід до структури цього партнерства, а також факторний метод, що дозволило виявити та обґрунтувати детермінанти розвитку публічно- приватного партнерства в Україні.Результати. Результатом дослідження стало виявлення діалектичних зв’язків між різними суб’єктами фінансів публічно-приватного партнерства, дослідження єдності теорії та практики щодо реалізації принципів публічно-приватного партнерства та його інструментів. Обґрунтовано, що основоположною характеристикою методології пізнання сутності фінансів публічно-приватного партнерства та його інструментів є детермінованість явищ. Висновки. Виокремлення теоретичних засад використання фінансового інструментарію публічно-приватного партнерства, що дозволяє більш чітко  встановити методологічні  основи їх застосування в умовах відбудови економіки України з урахуванням досвіду демократичних країн.  Доведено, що фінанси публічно-приватного партнерства можуть стати суттєвим джерелом  інвестицій сталого розвитку в Україні в умовах війни та відбудови.
Keywords: форми та види публічно-приватного партнерства, фінанси публічно-приватного підприємства, теорія та практика використання інструментів публічно-приватного підприємства, методологія дослідження.