ОРГАНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ЦИФРОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ФІНАНОВОМУ ОБЛІКУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Анотація. Вступ. В умовах постійних загроз втручання в інформаційні системи суб’єкта господарювання, виникає потреба захисту та збереження цифрової інформації як первинних так і систематизованих облікових даних.Метою даної роботи є систематизування теоретичних положень та обґрунтування практичних рекомендацій щодо організації захисту цифрових даних фінансового обліку.Методи. У процесі досліджень використовувалися метод індукції на етапі збору, обробки та систематизації одержаної інформації, метод аналізу та синтезу – для поєднання складових елементів економічних явищ в єдиному процесі.Результати. Виявлено сутнісні характеристики понять інформаційна безпека, цифрова безпека та кібер-безпека даних у контексті економічної безпеки підприємства. Ідентифіковано сукупність заходів у системі організування цифрової безпеки даних фінансового обліку. Визначено основні напрямки державної політики у сфері інформаційної безпеки. Визначено основні заходи забезпечення кібер-безпеки для підприємств критичної інфраструктури. Виокремили основні проблеми захисту цифрової інформації в обліку. Узагальнено основні способи запобігання кіберзагрозам. Практичне значення мають сформовано рекомендації щодо організації системи забезпечення безпеки цифрових даних у фінансовому обліку. Виокремлено дії облікового персоналу підприємства або підприємства партнера, що можуть створити загрозу витоку інформації. Ідентифіковано сукупність інформаційних джерел, що потребують захисту.Висновки. Система захисту цифрової інформації має стати елементом облікової політики підприємства, а її впровадження сприятиме економічної безпеки суб’єкта господарювання.
Keywords: Організація інформаційної безпеки, цифрові дані фінансового обліку, кібер-безпека.