РОЗВИТОК ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ НА ЗАСАДАХ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В сучасних умовах розвиток зеленої економіки стає одним із пріоритетних напрямів сучасного глобального розвитку, спрямованого на забезпечення стійкого економічного зростання з урахуванням екологічних обмежень. Інтеграція принципів соціальної відповідальності в господарську діяльність підприємств створює передумови для гармонійного поєднання економічних, соціальних та екологічних інтересів. Усе це потребує поглибленого дослідження основних аспектів формування зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності, а також визначення шляхів підвищення ефективності її впровадження у бізнес-практики.Мета. Метою дослідження є визначення ключових механізмів інтеграції принципів соціальної відповідальності в бізнес-процеси підприємств, оцінка їх ефективності для економічного та екологічного розвитку для забезпечення гармонійного балансу між соціально-економічними цілями та збереженням екосистем.Методи. У процесі дослідження використано міждисциплінарний підхід, що включає аналіз теоретичних засад зеленої економіки та соціальної відповідальності, а також підходів щодо їх реалізації. Застосовано методи системного аналізу для оцінки взаємозв’язків між економічними, соціальними та екологічними компонентами, а також порівняльний аналіз для вивчення міжнародного досвіду впровадження зеленої економіки. Використано емпіричні методи, для визначення актуальних проблем і перспектив розвитку бізнесу в контексті соціально відповідального підходу.Результати. У статті досліджено роль соціальної відповідальності як фундаментальної основи зеленої економіки, що сприяє гармонійному поєднанню економічних, екологічних і соціальних інтересів. Проаналізовано механізми інтеграції принципів соціальної відповідальності у бізнес-процеси, що включають впровадження екологічно чистих технологій, скорочення шкідливих викидів та раціоналізацію ресурсокористування в господарських процесах. Доведено необхідність впровадження стратегії соціально відповідального розвитку в діяльність суб’єктів господарювання для забезпечення конкурентоспроможності бізнесу та сприяння екологічно безпечному веденню господарської діяльності. Визначено соціальну відповідальність як функціональний інструмент досягнення стійкого економічного прогресу та збереження навколишнього середовища. Сформовано організаційно-економічний механізм функціонування зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності.Висновки. Доведено, що розвиток зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності є важливим інструментом забезпечення сталого економічного зростання, що враховує екологічні та соціальні потреби суспільства. Визначено, що інтеграція цих принципів у діяльність підприємств сприяє підвищенню конкурентоспроможності, збереженню природних ресурсів та формуванню позитивної соціальної репутації бізнесу.
Keywords: зелена економіка, екологізація бізнес-процесів, соціальна відповідальність, сталий розвиток, зелені технології.