ІНТЕГРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ: НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ В НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Метою управління проєктами є не лише їх виконання в зазначені терміни, без перевищення бюджету та забезпечення очікуваного рівня якості, а й створення цінності. З цієї причини проєкти об’єднуються в портфель. У неприбуткових організаціях багато проєктний контекст вимагає встановлення зв’язку між проєктами, місією та запровадження механізмів інтеграції проєктів щодо прийнятих цілей та забезпечення ресурсами для їх реалізації.Мета статті полягає у визначені нових тенденцій у сфері управління проєктами в неприбуткових організаціях.Результати. Ідентифіковано: сфери управління проєктами, нові тенденції у цій сфері в організаціях громадянського суспільства. Встановлено, що враховуючи нинішнє обмеження бюджетних ресурсів та їх спрямування на забезпечення потреб сектору безпеки та оборони, соціального захисту, підтримку населення, поступове відновлення економіки, у структурі бюджету українських неприбуткових організацій повинна зрости допомога міжнародних донорів через реалізацію ними соціальних проєктів. Доведено, що громадські організації повинні управління проєктами інтегрувати з менеджментом на організаційному рівні.Аналізування зрілості проєкту в неприбуткових організаціях відбувається через створення карти зрілості, що показує рівні зрілості окремих процесів, і дозволяє визначити прогалини в досліджуваних напрямах. Використання карти зрілості проєктів дозволяє удосконалити систему управління проєктами, а в довгостроковій перспективі сприяє підвищенню ефективності реалізованих проєктів і кращому використанню наявних ресурсів.Висновки. Обґрунтовано, що проєкти сприяють сталому розвитку організацій. Стале управління передбачає планування, моніторинг і контроль процесів реалізації та підтримки проєкту, враховуючи екологічні, соціальні та економічні аспекти життєвого циклу проєкту, процесів, результатів та наслідків, спрямованих на отримання переваг, які здійснюються прозорим, чесним та етичним способом, що включає участь зацікавлених сторін. Це передбачає прийняття концепції цілісної реалізації проєкту, враховуючи, крім класичних параметрів (час, вартість, обсяг), нові: переваги, цінності, ризики, тривалі ефекти для зацікавлених сторін.
Keywords: сфери управління проєктами, карта зрілості проєкту, портфель проєкту, стале управління проєктами ОГС, зацікавлені сторони, цілісна реалізація проєкту.