НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ ТА ПІДРЯДНИКАМИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Анотація. Організація обліку кредиторської заборгованості на будь-якому підприємстві має досить важливе значення, адже сприяє достовірності, правильності та прозорості відображення даних із розрахункових операцій з постачальниками та підрядниками. У статті розглянуто особливості застосування нормативно-правових актів в обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками.Метою статті є уточнення економічного змісту понять «постачальник», «підрядник», «кредиторська заборгованість» та розкриття їх ролі в економіці країни та запровадженню нормативно-правового забезпечення обліку та контролю за станом таких розрахунків.Методи. Здійснюючи дослідження використано методи абстракції, аналізу, логічного, теоретичного та історичного узагальнення та порівняння. За основу дослідження взятий діалектичний метод.Результати. Визначено, що кредиторська заборгованість – це заборгованість організації іншим юридичним і фізичним особам, що з’являється в результаті розриву в часі між наданням товарно-матеріальних цінностей, надходженням товарно-матеріальних цінностей, наданням послуг, надходженням попереднього грошового авансу й датою їх фактичної оплати й виконання зобов’язань перед сторонніми особами. Було проаналізовано чинні нормативно-правові акти, які регламентують облік розрахунків з постачальниками та підрядниками; систематизовано теоретичні аспекти їх обліково-аналітичного забезпечення, а також відображено документальне оформлення операцій з цими контрагентами. Виявлено, що за допомогою ведення аналітичної документації буде удосконалюватися облік кредиторської заборгованості, а саме удосконалиться контроль своєчасності розрахунків з кожним постачальником чи підрядником за поставленні цінності і як наслідок це досить позитивно  відобразиться на фінансовому стані підприємства.Висновки. Ідентифіковано, що основними прийомами управління кредиторською заборгованістю є: контроль за співвідношенням кредиторської заборгованості; оцінка стану кредиторської заборгованості ; аналіз розрахунків із кредиторами , їх оформлення. Запропоновано наблизити нормативні документи до реалій сьогодення в умовах цифрових змін.
Keywords: бухгалтерський облік, кредиторська заборгованість, постачальники, підрядники, зобов’язання, розрахунки з постачальниками та підрядниками, нормативно-правове забезпечення розрахунків з постачальниками і підрядниками.