КОНЦЕПЦІЯ НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВОЇ ЕКОНОМІКИ: МІСЦЕ В СИСТЕМІ СУЧАСНИХ ЕКОЛОГООРІЄНТОВАНИХ СУСПІЛЬНИХ КОНЦЕПЦІЙ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Актуальність та нагальність вирішення проблеми зміни клімату зумовила розвиток окремої концепції – низьковуглецевої економіки. Проте, проблема включена ще й до більшості до більшості інших екологоорієнтованих концепцій. Тому, важливим є дослідження місця низьковуглецевої економіки серед інших екологоорієнтованих суспільних концепцій, виявлення точок конвергенції з ними.Метою дослідження є визначення місця низьковуглецевої економіки в системі сучасних екологоорієнтованих концепцій суспільного розвитку.Методи. Дослідження проведено з використанням низки загальнонаукових та загальноекономічних методів. Зокрема, використано такі методи як монографічний, аксіоматичний, абстрагування, узагальнення, порівняння, індукції, дедукції, а також методи ретроспективного та системного аналізу.Результати. Для досягнення поставленої мети, проаналізовано найбільш популярні концепції: сталого розвитку, зеленої, синьої, блакитної та циркулярної економіки. Побудовано схематичну модель місця низьковуглецевої економіки серед інших екологоорієнтованих концепцій суспільного розвитку. Проведено ретроспективний аналіз зародження та еволюційного розвитку кожної із досліджуваних концепцій. Виокремлено їхні керівні ідеї, основні принципи, цілі та завдання. Виявлено взаємодоповнюючі та взаємозамінні концепції, проведено горизонтальні та вертикальні зв’язки розглянутих концепцій з іншими. Встановлено, що проблему пошуку шляхів протидії змінам клімату так чи інакше розглянуто в кожній із досліджуваних концепцій. Досліджено взаємозв’язок проаналізованих концепцій із концепцією низьковуглецевого розвитку.Висновки. Виходячи з результатів дослідження, можна зробити висновок, що значимість та нагальність проблеми надмірних викидів парникових газів, зумовило консолідацію заходів та механізмів її вирішення у концепції низьковуглецевої економіки. У системі сучасних екологоорієнтованих суспільних концепцій досліджувана її доцільно розглядати як спеціалізовану концепцію, що орієнтується на скорочення викидів парникових газів та протидію змінам клімату задля досягнення зеленого зростання та сталого розвитку. Вона тісно пов’язана з низкою інших, адже проблема пошуку шляхів боротьби зі змінами клімату пронизує кожну з розглянутих концепцій. Тому, ідеї низьковуглецевої економіки набули поширення в концепції сталого розвитку, зеленої економіки, синьої економіки, блакитної економіки та циркулярної економіки.
Keywords: низьковуглецева економіка, сталий розвиток, зелена економіка, синя економіка, блакитна економіка, циркулярна економіка.