МОДЕЛІ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Встановлено, що сутність економічної системи полягає в самопримноженні капіталу за рахунок збільшення маси перероблених ресурсів і швидкості їх кругообігу в процесі виробництва. Для забезпечення свого функціонування така система поглинає нові території, джерела сировину, енергію, людські ресурси. Лінійна модель економічного зростання більше не може задовольняти потреб сучасного суспільства.Мета  статті полягає в ідентифікації сутності циркулярної економіки (СЕ) та формуванні бізнес-моделей її використання для зменшення впливу на навколишнє середовище.Результати. Доведено, що у циркулярній економіці цінність продуктів і матеріалів зберігається набагато довше, ефективність використання ресурсів підвищується, а відходи зводяться до мінімуму.  Коли продукт досягає кінця терміну служби, ресурси залишаються в економіці, для повторного створення додаткової цінність. Вищевказані моделі дозволяють не тільки створювати безпечні робочі місця, але й впроваджувати інновації, які забезпечують конкурентну перевагу та  високий рівень захисту населення та навколишнього середовища. Крім того, СЕ модель  забезпечує споживачів більш довговічними та інноваційними продуктами,  які дозволяють заощаджувати гроші та покращувати якість життя. На основі принципів в ієрархії управління відходами від 4R (reduce, reuse, recycle, repurpose) через 5Rs (refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle) до 9Rs та 12Rs нуль відходів, ідентифіковано бізнес-моделі, що імплементують ідеї циркулярної економіки на мікро- (продукти, підприємства, споживачі), мезо- (еко-індустріальні парки) та макрорівні (місто, регіон, нація). Обґрунтовано, що у циркулярній економіці цінність продуктів і матеріалів зберігається набагато довше, ефективність використання ресурсів підвищується, а відходи зводяться до мінімуму.  Коли продукт досягає кінця терміну служби, ресурси залишаються в економіці, для повторного створення додаткової цінність.Висновки. Вищевказані моделі дозволяють не лише створювати безпечні робочі місця, але й впроваджувати інновації, які забезпечують конкурентну перевагу та  високий рівень захисту населення та навколишнього середовища. СЕ модель  забезпечує споживачів більш довговічними та інноваційними продуктами,  які дозволяють заощаджувати гроші та покращувати якість життя.
Keywords: економічна система, циркулярна економіка, лінійна модель економічного зростання, Цілі сталого розвитку, фінансування циркулярних бізнес-проєктів, стратегія циркулярної економіки України.