ВПЛИВ СВІТОВИХ БРЕНДІВ НА РОЗВИТОК РИТЕЙЛУ В УКРАЇНІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті проаналізовано сучасні підходи до визначення термінів бренд, брендинг; відмічено роль світових брендів ритейлу у глобальному економічному ландшафті; досліджено топ-10 світових торгових брендів за операційним форматом та іншими важливими показниками. Використовуючи дані авторитетного аналітичного збірника Global Powers of Retailing, досліджено частку у загальній кількості компаній з річним обсягом товарообороту в 5-10 більон дол. Значну увагу приділено питанню впливу війни на діяльність світових брендів ритейлів, показано, які з них вийшли з російського ринку, а які працюють в Україні. Встановлено, що світові бренди впливають на український ринок ритейлу, надаючи споживачам можливість вибору та доступ до широкого спектру товарів і послуг; зроблено висновок,  що присутність світових брендів позитивно впливає на розвиток і модернізацію ритейлу в Україні.
Keywords: бренд, торговий бренд, світовий бренд ритейлу, операційний формат, ринок ритейлу.