МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ МІЖ РОЗВИТКОМ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ ТА ЕКОНОМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Анотація. Сучасний глобальний ринок вимагає надзвичайної уваги до розвитку роздрібної торгівлі, яка є не лише обличчям економіки країн, а й відіграє ключову роль у забезпеченні їх економічного процвітання. У цьому контексті розуміння взаємозв'язку між показниками розвитку роздрібної торгівлі та індикаторами стану економіки є необхідним з огляду на важливість роздрібної торгівлі як одного з ключових елементів економічних систем і є важливим завданням для науковців та економістів. Висвітлення взаємозв'язку між роздрібною торгівлею та станом економіки європейських країн відкриває можливості для розуміння та прогнозування економічних та соціальних тенденцій на шляху вступу України до ЄС, а також сприяє розвитку підприємництва. Метою даного дослідження є моделювання взаємозв'язку та встановлення статистично значущих залежностей між розвитком роздрібної торгівлі та економічним розвитком європейських країн, а також виявлення показників, які мають вплив на розвиток галузі. В статті встановлено статистично значущий вплив характеристик економічного зростання на розвиток галузі роздрібної торгівлі в європейських країнах у 2005-2022 роках. Зокрема, визначено, що обсяг товарообороту залежить від таких показників, як ВВП на душу населення, споживча інфляція та рівень безробіття в економіці. На кількість підприємств роздрібної торгівлі впливає обсяг високотехнологічного експорту та індекс Джині, який вимірює нерівність доходів у країні. Кількість працівників у галузі залежить від споживчої інфляції, рівня безробіття та індексу Джині. Частка доходу, яка інвестується в операційну діяльність підприємств галузі, залежить від рівня споживчої інфляції, безробіття, частки витрат на дослідження та розробки у ВВП та ВВП на душу населення. ВВП на душу населення має найсильніший позитивний вплив на товарооборот, а споживча інфляція - на товарооборот. Рівень безробіття має найсильніший негативний вплив на товарообіг та кількість працівників у галузі. Дослідження підтвердило гіпотезу про позитивний вплив економічного розвитку на роздрібну торгівлю в європейських країнах. Економічна система, яка сприяє інвестиціям у дослідження та розробки, спрямована на зниження рівня безробіття та підвищення економічної ефективності, відіграє ключову роль у розвитку галузі роздрібної торгівлі в європейських країнах. З огляду на це, майбутні дослідження мають бути зосереджені на інших факторах, які можуть впливати на розвиток галузі роздрібної торгівлі, з метою кращого розуміння процесів, що відбуваються в цій сфері, та розробки більш точних і ефективних стратегій сприяння її сталому зростанню.
Keywords: роздрібна торгівля, економічний розвиток, міжнародні зв’язки, аналіз ринку, моделювання.