ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ СЕКТОРА МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто особливості функціонування сучасного бізнесу у сфері малого підприємництва в умовах невизначеності, зокрема в умовах воєнного стану. Обґрунтовано, що мале підприємництво є каталізатором інвестиційної діяльності в країні, фактором формування конкурентоспроможної економіки, зайнятості та доходів населення, а отже – й забезпечення фінансової безпеки країни загалом. Авторами ідентифіковано сутність малого підприємництва та встановлено його типологічні характеристики з урахуванням особливостей фінансової діяльності. Концептуалізовано теоретичне підґрунтя фінансової безпеки суб’єктів господарювання у сфері малого підприємництва. Виокремлено основні складові поняття «фінансова безпека суб’єктів малого підприємництва», до яких віднесено: суб’єкти, об’єкти, загрози та ризики, типологічні ознаки, принципи та функції. Визначено основні загрози та ризики фінансовій безпеці суб’єктів малого підприємництва. Охарактеризовано основні елементи системи забезпечення фінансової безпеки суб’єктів малого підприємництва.
Keywords: мале підприємництво, суб’єкти господарювання, фінансова безпека, фінансові інструменти, фінансові загрози, фінансові ресурси, фінансові ризики, елементи фінансової безпеки.