ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Стаття аналізує сучасний стан банківської системи та банківських установ в Україні, як основний елемент фінансового ринку України та висвітлює ключові проблеми, що впливають на її функціонування та зміцнення їх фінансової безпеки. Розглядаються аспекти, такі як регулювання, ліквідність, кредитування, інновації та конкурентоспроможність в контексті досягнення безпекових цілей.В роботі розглядаються основні напрями Стратегії Національного банку України до 2025 року. У статті ідентифіковано причини і наслідки проблем, а також сформульовано конкретні рекомендації та стратегії для подолання визначених загроз. Зокрема, акцентується увага на необхідності вдосконалення законодавчого регулювання, підвищення фінансової стійкості банків як фактора забезпечення їх фінансової безпеки, розвитку технологічних інновацій у банківській сфері та зміцнення конкурентоспроможності українських банків.Дослідження прогнозує можливі перспективи розвитку банківських установ України на фінансовому ринку, враховуючи сучасні тенденції і виклики щодо забезпечення їх фінансової безпеки. Зокрема, з метою подолання загроз та ризиків розвитку банківської системи України та зміцнення їх фінансової безпеки в умовах воєнного стану, пропонується знизити вартість позичкового фінансування, обмежити обсяги депозитних сертифікатів НБУ, формувати депозитний портфель банків за рахунок довгострокових вкладів, зменшити обсяг непрацюючих кредитів, впроваджувати інноваційні технології та цифрові рішення, розвивати кібербезпеку тощо.
Keywords: банківська система, банківські установи, фінансовий ринок, фінансова безпека, банківська безпека, Національний банк України, банківські інновації.