УПРАВЛІННЯ РІЗНОМАНІТНІСТЮ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРЕВАГИ ВПРОВАДЖЕННЯ В ОРГАНІЗАЦІЯХ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто важливу проблему українського та світового менеджменту – розуміння та поваги до різноманітності як цінності на робочому місці. Розкрито основні аспекти різноманітності такі як етнічна, гендерна, вікова та культурна різниця, надано статистичні дані та тенденції стосовно аспектів різноманітності. Проаналізовано проблеми, які виникають при впровадженні різноманітності на робочому місці, зокрема етичні аспекти та відкритість до різноманітності, а також внутрішні та зовнішні чинники, які створюють перешкоди у процесі управління. Розглянуто позитивний вплив різноманітності на робочому місці, що проявляється у підвищенні креативності, інноваційності та конкурентних переваг. Зроблено висновок щодо важливості управління різноманітністю на робочому місці для українських організацій та її вплив на менеджмент.
Keywords: управління різноманітністю, інклюзивне середовище, організаційна культура, етичні аспекти, гендерна рівність.