РОЗРОБКА ОПТИМАЛЬНОЇ СОЦІАЛЬНО-ОРІЄНТОВНОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ В СТРУКТУРІ ОПЕРАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням процесу розробки оптимальної соціально-орієнтованої стратегії розвитку в структурі операційного менеджменту підприємства. У дослідженні реалізовано науковий підхід до формування семантичної моделі процесу генерації соціально-орієнтованої стратегії в структурі операційного менеджменту підприємства, що складатиметься з двох основних етапів. Визначено, що на першому етапі проводиться діагностика рівня соціально-економічного розвитку підприємства в цілому та аналіз факторів внутрішнього і зовнішнього соціального середовища, що впливають на основні детермінанти розробки оптимальної соціально-орієнтованої стратегії розвитку в структурі операційного менеджменту підприємства. Крім того, здійснено експрес-діагностику її рівня та паралельно розраховано інтегральний показник в системі операційного менеджменту. На другому етапі процесу розробки соціально-орієнтованої стратегії розвитку в структурі операційного менеджменту підприємства запропоновано здійснити її реалізацію за даною моделлю, що забезпечить високий та комплексний рівень його соціально-економічної стійкості у довгостроковій перспективі.
Keywords: стратегія, менеджмент, підприємство, розвиток, операційний менеджмент, соціально-економічна стійкість, оптимальна соціально-орієнтована стратегія.