ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
Анотація. Недосконале страхове законодавство, відсутність належного регулювання та нагляду за діяльністю та ринковою поведінкою страхових компаній і страхових посередників призвели до накопичення системних проблем, які потребують негайного вирішення задля активізації розвитку страхового ринку України. Загалом усі вони призводять до низької довіри до компаній страхового сектору та не дають йому належно розвиватись.В сучасних умовах ринок страхових послуг проходить через своєрідний етап трансформації у сфері нагляду та регулювання у зв’язку із зміною регулятора, яким став новий структурний підрозділ НБУ –Департамент нагляду за страховим ринком. Тому важливо дослідити, які новації будуть впроваджуватися новим регулятором з метою усунення тих проблем, які стримують його розвиток.Страхові компанії відіграють важливу роль в економічному житті країни. Головною функцією страхування є захист фізичних та юридичних осіб від ймовірних збитків у разі настання страхових подій. Водночас страхові компанії підпадають під потенційний негативний вплив ризиків, які можуть загрожувати їх платоспроможності та мати негативні наслідки для споживачів послуг страхування. Саме впевненість споживачів у надійності страхової компанії є однією з основних засад розвитку страхового ринку. Ефективне регулювання та нагляд за ринком роблять можливою таку впевненість та довіру до страховиків.Проте, на сьогоднішній день, розвиток вітчизняного страхового ринку стримує ряд факторів, зокрема у низки страхових компаній наявні проблеми з платоспроможністю та ліквідністю, а рівень управління ризиками і корпоративного управління є низьким. Усе це робить ринок непрозорим та неконкурентним. Зазначені проблеми на ринку страхування в Україні спричинені перш за все неналежним правовим регулюванням, а також недосконалою регуляторною політикою та браком належного нагляду за її реалізацією. Тож розбудова стійкого та надійного ринку страхових послуг потребує значних зусиль як від нового регулятора, так і від учасників ринку страхування.
Keywords: страховий ринок, страхові компанії, страхові платежі, проблеми розвитку страхового ринку, НБУ