НАУКОВИЙ БАЗИС ФОРМУВАННЯ ТЕОРІЇ ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статті дістали подальшого розвитку систематизація та компаративний аналіз теорій регіонального розвитку. Визначено внесок класичних та сучасних теорій регіонального розвитку у формування інклюзивного підходу. Обґрунтовано авторський підхід до визначення поняття «інклюзивний розвиток регіону» як процесу досягнення комплексних якісних і кількісних змін просторової системи, на основі розвитку економічної сфери шляхом збільшення ступеня залучення населення до продуктивної діяльності, формування доступної інфраструктури регіону задля створення рівних можливостей особистого розвитку та забезпечення справедливого розподілу отриманих результатів, що виступає передумовою соціального піднесення, зниження рівня диференціації населення й підвищення рівня його добробуту. Доведена необхідність подальшого дослідження теоретичних та інституційних засад інклюзивного розвитку регіону з огляду на реалізацію політики децентралізації влади та необхідності відповідного фінансового забезпечення цих процесів.
Keywords: теорія розвитку регіону, класичні теорії регіонального розвитку, теорія сталого розвитку, теорія інклюзивного зростання, інклюзивний розвиток, децентралізація.