РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ ПРОЕКТІВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКОМ ІННОВАЦІЙНИХ КЛАСТЕРІВ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Анотація. Кластеризація ініціює інноваційну активність на всіх фазах відтворення шляхом зниження бар'єрів вступу до ринку і транзакційних витрат на пошук інформації, створення умов для залучення додаткових фінансових ресурсів, формування попиту на висококваліфіковані кадри. У зв’язку з цим, особливої актуальності набуває забезпечення ефективного функціонування та розвитку інноваційних кластерів у країні шляхом розробки та реалізації проектів їх державного регулювання.Метою дослідження є розробка алгоритму відбору проектів державного регулювання розвитком інноваційних кластерів з елементами ризик-менеджменту.Результати. Досліджено теоретичні аспекти реалізації проектів державного регулювання розвитком інноваційних кластерів. Схематично відображено модель ризик-менеджменту проектів  державного регулювання розвитком інноваційних кластерів. Встановлено, що модель ризик-менеджменту проектів державного регулювання розвитку інноваційних кластерів включає декілька етапів: збір та аналіз інформації; визначення основних цілей та стратегічних орієнтирів; вибір методів та інструментів для оцінки ризиків; ідентифікація та оцінка ризиків; розрахунок показників ризик-ефективності; оцінювання ефективності проекту; моніторинг і контроль за реалізацією проекту. Запропоновано алгоритм відбору оптимальних проектів державного регулювання, що грунтується на формуванні панелі індикаторів і розрахунку інтегрального показника, за яким здійснюється ранжування як самих проектів, так і місць їх застосування з точки зору територіального і галузевого аспектів.Висновки. Встановлено, що інноваційні кластери у процесі свого функціонування, ефективність якого підвищується при реалізації проектів державного регулювання їх розвитком, відчувають на собі вплив факторів, що зумовлюють різні види ризиків. При цьому виникнення ризиків є системною ознакою господарювання в ринкових умовах і тому їх облік повинен проводитися на всіх етапах життєвого циклу проекту з урахуванням змін як у внутрішньому, так і у зовнішньому середовищі, і пов'язуватися з основними показниками діяльності певного інноваційного кластеру. Використання запропонованого у дослідженні алгоритму відбору проектів державного регулювання розвитком інноваційних кластерів сприятиме вибору оптимальних проектів із сукупності наявних проектів для реалізації, а також підбору і визначенню найбільш відповідних місць їх застосування
Keywords: ризик, управління ризиками, проект державного регулювання, інноваційний кластер, алгоритм, модель