УЧАСТЬ ГРОМАДЯН ТА ДЕРЖАВИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (В КОНТЕСТІ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Відзначено, що в умовах демократизації суспільного життя та реалізації реформи децентралізації в Україні успішний розвиток територіальних громад має насамперед залежати від участі людей, які там проживають. Показано, що зростання громадянської активності набуватиме організованого характеру за умови створення і розгортання діяльності органів самоорганізації населення. Обгрунтовано форми та механізми участі громадян у забезпеченні ефективної діяльності органів місцевого самоврядування. Виявлено причини нестачі кваліфікованих кадрів в органах місцевого самоврядування, зокрема в сільських об’єднаних територіальних. Розглянуто можливості підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування у зв’язку з переходом до електронного урядування,  удосконаленням контролю з боку громадян та упровадженням спеціальної системи державного нагляду на базі інституту префектів.
Keywords: органи місцевого самоврядування, реформа децентралізації, об’єднана територіальна громада, демократія участі, інститут префектів, ефективність діяльності органів місцевого самоврядування.