ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОЦЕДУР АУДИТУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
Метою дослідження, результати якого розкриваються у цій статті, є перевірка гіпотези щодо існування впливу децентралізації економічних процесів на функціонування аудиту як однієї з форм контролю, а також ідентифікація та формалізація його характеристик. Дослідження має прикладний характер. Для досягнення його мети були використані загальнонаукові (абстрагування, аналіз, синтез, індукція, дедукція) та спеціалізовані (бібліографічний аналіз, системний аналіз, економіко-правовий аналіз, узагальнення та групування тощо) методичні прийоми.Встановлено, що децентралізація супроводжується перерозподілом між суб’єктами управління повноважень, необхідних для їх реалізації ресурсів, а також відповідальності. Обґрунтовано, що процеси децентралізації можуть призвести до перерозподілу повноважень між державними і незалежними аудиторами внаслідок зміни очікувань ініціаторів аудиту та користувачів його результатів. Ідентифіковано безпосередній та опосередкований вплив децентралізації на елементи аудиту як завдання з надання впевненості користувачам його результатів.Результати проведеного дослідження мають теоретичне і практичне значення. Результати самостійно проведеного автором дослідження, викладені у статті, характеризуються науковою новизною. Зокрема, вперше ідентифікований вплив процесів децентралізації на функціонування державного і незалежного аудиту. Отримані результати сприятимуть оптимізації використання інформації економічними суб’єктами на основі забезпечення високого рівня довіри до неї з боку користувачів з урахуванням упевненості, наданої за наслідками аудиту.
Keywords: інформація, аудит, децентралізація, державний аудит, публічний контроль, управлінська система.