ІНСТИТУЦІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ВПЛИВУ МІКРО ТА МАКРО ЧИННИКІВ НА ДІЯЛЬНІСТЬ ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
Статтю присвячено актуальним питанням інституційному забезпеченню діяльності газорозподільних підприємств, яке охоплює коло інституційних одиниць, котрі визначатимуть вектор та подальшу діяльність газорозподільних підприємств. Поміж чинників впливу на інституційне середовище мною було згруповано чинники мікроекономічного та макроекономічного характеру. Окрім того, в статті було відображено характерні риси інституційного середовища шляхом зменшення іміджу міжнародній арені, неефективній політиці, незбалансованості правового базису, що дозволить знизити монопольний тиск через реструктуризації НАН “Нафтогазу” та поширення конкурентного середовища та формування незалежного регулятора. Охарактеризовано основні інститути та установи прямого та опосередкованого впливу. Доведено, що у забезпеченні необхідного та сприятливого інституційного середовища належить органам загальної та спеціальної компетенції.
Keywords: інституціоналізація, інституційне середовище, газотранспортна система, газорозподільні підприємства, мікроекономічний чинник, макроекономічний чинник, мезоекономіка.