Особливості облікових процедур іноземного інвестування (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Залучення іноземних інвестицій є стратегічним пріоритетом як суб’єкта господарювання, так і національної економіки. Зростання залучених інвестицій протягом 2017 р. та підвищення України в міжнародних рейтингах указують на необхідность подальшого розуміння особливостей обліку зовнішніх інвестицій на рівні підприємства.У статті актуалізовано доцільність систематизації методики обліку та супроводу іноземних інвестицій із метою підвищення інвестиційної привабливості підприємства. Згруповано нормативно-правове забезпечення процесу іноземного інвестування. Виявлено нові тенденції правового забезпечення, а саме новий закон упроваджує принцип державного обліку інвестицій, згідно з яким подання статистичної звітності про здійснення іноземних інвестицій виконуватиметься підприємствами з іноземними інвестиціями й установами банку. Висвітлено основні елементи організації обліку іноземного інвестування. Наведено переваги відміни обов’язкової державної реєстрації іноземної інвестиції. Виявлено ідентичні методи оцінки інвестицій у національних та міжнародних стандартах їх обліку. Визначено, що спільними для міжнародних і національних стандартів обліку є такі, як поточна собівартість, поточна ринкова вартість, теперішня вартість, ліквідаційна вартість, первісна вартість. Висвітлено види капітальних інвестицій, які можуть бути внесені в зареєстрований капітал іноземним інвестором. Ідентифіковано основні правила обліку фінансових та капітальних інвестицій. Наведено принципи віднесення об’єктів обліку до монетарних чи немонетарних статей у процесі іноземного інвестування.Системне бачення особливостей облікування інвестиційної діяльності із залучення зовнішніх потоків сприятиме підвищенню кількості іноземних інвестицій та довіри інвесторів до вітчизняних підприємств
Keywords: інвестиційна діяльність, зовнішні інвестиції, фінансові інвестиції капітальні інвестиції, монетарна, немонетарна статтi