ТЕРИТОРІАЛЬНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО ЯК ЗАСІБ УБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ ВІД ФІНАНСОВО-ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто зміст такої нової складової частини соціального партнерства як територіально-приватне партнерство. Розмежовано такі поняття, як: державно-приватне партнерство та територіально-приватне партнерство; виявлено позитивний вплив територіально-приватного партнерства на зменшення втрат підприємств від фінансово-екологічних ризиків; проаналізовано досвід провідних країн світу з цього питання. До основних фінансово-екологічних ризиків діяльності підприємств доцільно віднести такі, як запровадження вуглецевого податку в тих країнах, де поки що його не введено, та зростання його ставки в перспективі. Значним фінансово-екологічним ризиком для традиційних виробників енергії стає вимога місцевої громадськості щодо їх переходу до використання відновних джерел енергії.
Keywords: територіально-приватне партнерство, фінансово-екологічні ризики, підприємство, вуглецевий податок, ЄС, США, Канада, Україна