ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ ЗА ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Податок на додану вартість – основний фіскальний інструмент наповнення Державного бюджету України. Від правильності первинного обліку та відображення на рахунках бухгалтерського обліку податкового зобов’язання та податкового кредиту залежать повнота й своєчасність розрахунків підприємства з бюджетом за цим податком.У статті запропоновано авторський підхід до визначення сутності податку на додану вартість. Відзначено вагомість первинних документів для відображення сум податкового кредиту та зобов’язання, схематично відображено послідовність первинного узагальнення розрахунків за ПДВ.У результаті дослідження обґрунтовано необхідність пошуку способів удосконалення відображення ПДВ у системі бухгалтерського обліку й запропоновано напрями вдосконалення обліку ПДВ на підприємствах в Україні.
Keywords: облік, облікова політика, податкова накладна, податкове зобов’язання, податковий кредит, податок на додану вартість