Проблеми й перспективи використання «зелених» фінансів територіальними громадами: світовий досвід та Україна (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті обґрунтовано необхідність активнішого використання на місцевому рівні в Україні таких фінансових інструментів регулювання природокористування («зелених» фінансів), як вуглецевий податок, екологічні податкові пільги, «зелений» тариф, «зелений» кредит, «зелені» іноземні інвестиції, «револьверні» фонди та ін. Доведено необхідність поступового переходу від державно-приватного партнерства до муніципально-приватного партнерства при використанні відновних джерел енергії й утилізації сміття та відходів виробництва. Виявлено проблеми фінансування проектів «зеленої» економіки в межах об’єднаних територіальних громад в Україні та запропоновано способи їх розв’язання з урахуванням світового досвіду.
Keywords: «зелені» фінанси, об’єднані територіальні громади, екологічні податки та збори, місцеві екологічні пільги, муніципально-приватне партнерство, «зелені» іноземні інвестиції, ЄС, Україна