Кліматична безпека: сутність та необхідність фінансового забезпечення (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено антропогенний вплив на навколишнє середовище;  висвітлено фінансові аспекти забезпечення кліматичної безпеки та формування кліматичної політики; з’ясовано, що кліматична безпека – це захищеність екосистем і пов’язаних із ними форм спільного життя людей від глобальних кліматичних змін і їхніх наслідків, кліматичний ризик – це міра, у якій ця система сприйнятлива до впливу негативних наслідків у результаті зміни клімату й неспроможна протистояти негативним впливам зміни клімату, уключаючи його мінливість та екстремальні кліматичні явища. До основних ризиків належать природні, техногенні, екологічні. В Україні кліматичні ризики проявляються у сфері сільського господарства: утрати врожаю, зміни періодів дозрівання сільськогосподарських культур і підвищення їх здатності до ураження шкідниками; у сфері водних ресурсів – це порушення гідродинамічного режиму та водного балансу річок; деградація водних ресурсів; в енергетичній сфері – ускладнення функціонування об’єктів гідроенергетики; у сфері охорони здоров’я населення – збільшення кількості потерпілих від теплових ударів.Запропоновано для втілення цілей державої політики протидій зміні клімату забезпечити розробку механізму фінансового забезпечення її реалізації. Фінансовий механізм протидії зміні клімату та адаптації до таких змін уключає нормативно-правове, інформаційне й організаційне забезпечення, скукупність фінансових методів та інструментів, що забезпечують формування фінансових ресурсів для досягнення визначених цілей. Основні джерела фінансування заходів реалізації кліматичної політики – це кошти державного та місцевих бюджетів, міжнародних фінансових організацій, Фонду енергоефективності, інвестиційних компаній. У майбутньому доцільно застосовувати механізми співфінансування за участю держави, місцевої влада, суб’єктів господарювань, домогосподарств, міжнародних фондів.
Keywords: кліматична безпека, кліматичні ризики, фінансовий механізм, фінансове забезпечення, фінансові ресурси.