Критерії зовнішнього боргового навантаження держави: методичний аспект. (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті проведено аналіз ситуації на міжнародних ринках позичкових капіталів, рівня й динаміки зовнішнього боргового навантаження різних країн, розглянуто необхідність і доцільність зовнішніх запозичень національних економік, зроблено огляд чинного методичного інструментарію оцінки рівня зовнішнього боргу. Обґрунтовано потребу постійного моніторингу боргового навантаження як із позиції кредитора, так і позичальника та уточнено систему приватних показників зовнішнього боргу з позиції боржника, що дає змогу об’єктивно оцінити борговий тягар країни, перспективи зовнішніх запозичень і виконання взятих боргових зобов’язань.Запропоновано додатковий перелік приватних показників для оцінки зовнішнього боргу країни: співвідношення додаткового продукту до необхідного; частка зовнішніх запозичень, які спрямовуються в реальний сектор економіки; величина сукупного й зовнішнього боргу, що припадає на одного зайнятого.
Keywords: валовий зовнішній борг, боргове навантаження, критерії оцінки боргу, методичний інструментарій, ринок позикових капіталів, кредитор, позичальник, управління боргом.