Активізація лідерського потенціалу за різних умов діяльності комунальних підприємств (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Задля підвищення ключових фінансових показників й обґрунтування ролі у фінансовому забезпеченні органів місцевого самоврядування, доцільно поглиблювати наукові уявлення й удосконалювати практичні підходи до вдосконалення системи управління комунальними підприємствами.Доведено, що наявність і якість лідерського потенціалу ще не означають належного формування трудового потенціалу комунальних підприємств. Для вдосконалення цього процесу комунальним підприємствам потрібно активізувати лідерський потенціалЗа результатами проведеної оцінки вдосконалено методику ситуаційного лідерського впливу та встановлено, що найбільш важливим керівники комунальних підприємств вважають залучення лідерів до вирішення ситуацій, що містять ознаки загроз і виникають у зв’язку з дією зовнішніх чинників. На основі проведеного дослідження запропоновано виділити на комунальних підприємствах новий управлінський процес – управління лідерством, що ґрунтується на наявній теоретичній базі й передбачає появу нових концепцій лідерства, ураховує особливості функціонування комунальних підприємств, зокрема виконання ними важливої соціальної місії та фінансування діяльності органів місцевого самоврядування – засновників підприємств, а також соціальну відповідальність перед трудовим колективом; охоплює всі процеси управління персоналом і виходить за їх межі в рамках менеджменту якості, менеджменту змін й антикризового менеджменту; попереджає можливі загрози у сфері лідерства, у тому числі невдалий підбір кадрів на керівні посади, нереалізованість концепцій лідерства, призводить до зниження ефективності управління, а також деструктивного лідерства.
Keywords: активізація лідерського потенціалу, ситуаційні теорії лідерства, кризові умови діяльності, освітньо-фаховий потенціал, кар’єрний потенціал, мотиваційний потенціал, комунікативний потенціал