(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто відомі підходи до визначення сутності екологічного менеджменту: інституційний, процесний, системний і функціональний; запропоновано його трактування з позиції інституційного й процесного підходів. Згідно з інституційним підходом, екологічний менеджмент підприємства – це сукупність принципів, форм, методів, прийомів та засобів впливу, які, з одного боку, використовуються персоналом підприємства для досягнення високої ефективності діяльності, із другого – забезпечення екологобезпечної діяльності на основі раціонального й невиснажливого природокористування, що не завдає шкоди довкіллю. Визначено елементи системи екологічного менеджменту підприємства (суб’єкт, об’єкт, предмет; мета, цілі, завдання; важелі, інструменти, методи; очікувані результати). Згідно з процесним підходом, екологічний менеджмент підприємства – це сукупність послідовних взаємопов’язаних етапів управлінської діяльності, які забезпечують обґрунтування, прийняття та реалізацію управлінських рішень щодо досягнення екологічно безпечного й економічно ефективного стратегічного розвитку підприємства, а саме: формування екологоорієнтованої концепції розвитку підприємства; стратегічного аналізу середовища; діагностики еколого-економічної безпеки підприємства; прогнозування змін стратегічного середовища підприємства; екологоорієнтованого цілепокладання; обґрунтування стратегічного набору розвитку підприємства; розроблення екологічної політики; стратегічного планування реалізації обраної стратегії; екологічного моніторингу, аудиту та контролю за реалізацією стратегії й екологічної політики; оцінки ефективності обраної стратегії та екологічної політики.