(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
Ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства неможлива без проведення заходів реалізації інноваційної діяльності. Аналіз інноваційної діяльності підприємства вимагає системного підходу, який можливий при залученні відповідного оцінно-аналітичного інструментарію. Зокрема, взаємодія елементів інноваційного потенціалу підприємства може характеризуватися показниками еластичності, рентабельності, сприйнятливості, активності. Мета статті – розроблення методичного забезпечення аналізу та оцінки інноваційної діяльності підприємств, що враховує системну взаємодію елементів інноваційної діяльності. У статті доповнено сукупність показників аналізу інноваційної діяльності показником синергійної взаємодії елементів інноваційної системи підприємства й на цій основі сформовано методику оцінки та аналізу інноваційної діяльності підприємства, яка враховує синергійну взаємодію й нелінійність інноваційних процесів. Розроблено сценарні варіанти синергійної взаємодії та запропоновано відповідні їм інноваційні стратегії. Запропонована методика дає змогу виявити й задіяти в розвитку інноваційної діяльності управлінські та організаційні чинники. Їх використання завжди збільшується в умовах економічної кризи, оскільки ефект від організаційно-управлінських інновацій (системний ефект) може бути досить високим при порівняно низьких витратах на їх здійснення. Тому їх актуальність в умовах сучасної кризи зростає, як і їх роль у підтримці інноваційної діяльності при скороченні інвестицій, що зумовлено кризою.