(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
Робота присвячена дослідженню корпоративної культури як фактора впливу на ефективність функціонування організації та продуктивність праці її співробітників. У ході дослідження було розглянуто поняття «корпоративна культура» з точки зору вітчизняних і зарубіжних учених та запропоновано власне трактування цього терміну. Вивчено різні підходи до визначення корпоративної культури. У ході дослідницької наукової роботи було встановлено взаємозв’язок між цілями організації та цілями працівників. У роботі застосовано такі методи: порівняльного аналізу, синтезу, наукової абстракції. Практичне значення дослідження полягає у розвитку компаніями запропонованих компетентностей працівників для формування якісної корпоративної культури та підвищення ефективності діяльності корпорації. Подальші дослідження націлені на розроблення рекомендацій щодо побудови стійкої корпоративної культури організації з урахуванням особливостей розвитку її співробітників та економічними цілями підприємства.