(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Система маркетингового менеджменту набуває вирішального значення у забезпеченні гнучкості та адаптації організації до ринкових умов, сприяючи формуванню конкурентних переваг. Для формування системи маркетингового менеджменту компанії важливо розробити методику для аналізу її складових та оцінки ефективності. Метою статті є дослідження та розроблення методичних підходів до аналізу складових та оцінки ефективності системи маркетингового менеджменту компанії. Методи. Використання методів теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу дозволило запропонувати власний методичний підхід до аналізу та оцінки ефективності системи маркетингового менеджменту компанії. Результати. У статті проведено теоретичний аналіз літературних джерел щодо існуючих методичних підходів до оцінки системи маркетингового менеджменту компанії, запропоновано визначення поняття «система маркетингового менеджменту». Виділено етапи оцінки ефективності системи маркетингового менеджменту підприємства. У статті згруповано критерії, які дозволяють сформувати висновки щодо аналізу складових системи маркетингового менеджменту; критерії для аналізу компонентів системи маркетингового менеджменту підприємства на основі елементів маркетингового комплексу: управління товарною політикою, управління ціноутворенням, управління збутовою політикою та управління комунікаційною політикою; критерії для оцінки ефективності системи маркетингового менеджменту компанії. Висновки. Запропонований методичний підхід до аналізу складових та оцінки ефективності системи маркетингового менеджменту включає аналіз управлінських функцій, елементів маркетингового комплексу та ключових показників ефективності. Ключові слова: система маркетингового менеджменту, складові системи маркетингового менеджменту, критерії аналізу складових системи маркетингового менеджменту, критерії оцінки ефективності системи маркетингового менеджменту.