(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В умовах мінливого середовища все більше уваги суб’єкти бізнесу приділяють питанням управління ресурсними потоками та резильєнтністю. BANI-світ виник як виклик на пандемії, військові дії та інші процеси, які є мінливими у суспільстві. Управління підприємством створює передумови для розвитку суспільства, економіки та добробуту. Бізнес відіграє ключову роль у формуванні економічного благополуччя. В таких умовах підприємства прагнуть зберегти стійкість і конкурентоспроможність, ефективно керуючи ресурсними потоками. Саме ресурсні потоки є основним фактором забезпечення резильєнтності підприємства. Мета. Метою роботи є розробка інструментів управління ресурсними потоками підприємства та резильєнтністю підприємств. Незважаючи на достатній обсяг наукових напрацювань у сфері управління ресурсними потоками та резильєнтністю підприємств, наразі невирішеним залишається питання розробки підходу до їх реалізації. Методи. У роботі для досягнення мети та вирішення поставлених завдань використано для вивчення інструментів адаптаційного менеджменту та адаптаційного маркетингу − порівняльний аналіз, для узагальнення та систематизації компонентів моделі R4S та R4Е, встановлення різниці між концепціями VUCA та BANI − аналіз та синтез, для побудови адаптивної маркетингової стратегії, архітектури адаптивного управління ресурсними потоками та резильєнтністю підприємств і формування висновків − абстрактно-логічний метод. Результати. Результатом дослідження стало розробка схеми управління ресурсними потоками та резильєнтністю підприємств з використанням інструментів адаптивного маркетингу та адаптивного менеджменту. Розроблено модель резильєнтності підприємств (R4Е), у яку входить 6 елементів, серед яких: діагностика BANI-умов функціонування підприємства, визначення критичного стану підприємства, створення моделі поточного стану підприємства, розробка сценаріїв ризиків та аналіз вразливих місць, формування нової конфігурації стійкості (DFRs), моніторинг моделі. Висновки. Дослідження виявило, що управління ресурсними потоками впливає на резильєнтність підприємств в BANI-світі. Концепція BANI вказує на хаотичність і непередбачуваність суспільства, яка виникла як наслідок пандемій та військових дій. Підприємства функціонують в цих умовах та формують дієві схеми управління ресурсними потоками та резильєнтністю.