(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Фінансування освіти є важливою складовою державної політики, яка сприяє формуванню моральних та духовних цінностей, знань і вмінь та розвитку кваліфікованих фахівців, відіграє важливу роль у розвитку економіки держави. Війна негативно вплинула на матеріально-технічну базу та фінансове забезпечення освіти, що водночас стимулює необхідність пошуку нових підходів до її фінансування. Мета полягає у виявленні проблем фінансування закладів освіти та визначенні нових підходів та джерел формування фінансових ресурсів в умовах війни та відбудови. Методи. Для проведення дослідження за напрямом фінансування освіти використано наступні методи та підходи: системний підхід забезпечив виявлення проблем фінансування освіти в контексті загальної соціально-економічної ситуації в країні з урахування впливу війни на фінансування освіти; порівняльний підхід застосовано для можливості запровадження досвіду країн Європейського Союзу в Україні для оцінки ефективності фінансових моделей та виявлення кращих практик; метод аналізу застосовано з використанням статистичних даних Міністерства освіти та науки України, Державної служби статистики для дослідження динаміки та тенденцій бюджетного фінансування різнити типів закладів освіти в Україні. Результати. Досліджено, що в умовах війни відбувся масштабний перерозподіл бюджетних ресурсів, відповідно змінилась структура та пріоритети використання коштів з держбюджету. Протягом 2021–2024 рр. частка видатків на освіту у структурі держбюджету скоротилася з 4,28 % у 2021 р. до 1,44 % у 2024 р. У структурі видатків на освіту понад 80 % становили видатки на фахову передвищу та вищу освіту. З метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти в різних регіонах і населених пунктах запропоновано забезпечити ефективність розподілу освітньої субвенції та створення умов для розширення державно-громадського партнерства. Висновки. Модернізація, реформування та зміна системи фінансування освіти є стратегічним завданням України, оскільки диверсифікація фінансових ресурсів сприятиме впровадженню інноваційних методів навчання та підвищенню якості освіти. Одним із них може стати залучення коштів приватних інвесторів з використанням принципів публічно-приватного партнерства.