(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасних умовах макроекономічної нестабільності підприємства малого та середнього бізнесу стикаються з підвищеними ризиками інвестиційної діяльності. Коливання валютних курсів, зміни облікової ставки та зниження рівня ліквідності у фінансовому секторі ускладнюють залучення та ефективне використання інвестиційних ресурсів. Відтак, актуальним є дослідження фінансових інструментів як ключових детермінант стійкості інвестиційної діяльності, що сприяють адаптації підприємств до волатильного середовища. Мета. Метою дослідження є визначення ролі фінансових інструментів у забезпеченні стійкості інвестиційної діяльності підприємств малого та середнього бізнесу в умовах макроекономічної волатильності, визначення механізмів їх адаптації до нестабільного середовища та обґрунтування стратегій мінімізації ризиків. Методи. Методологічною основою дослідження є системний підхід, який передбачає використання спеціалізованих методів аналізу для оцінки впливу фінансових інструментів на інвестиційну стійкість підприємств. Застосовано контент-аналіз для виявлення динаміки макроекономічних показників, що впливають на фінансові механізми малого та середнього бізнесу. Використано абстрактний та порівняльний методи, а також метод логічного узагальнення для формулювання висновків щодо ролі фінансових інструментів у стабілізації інвестиційної діяльності підприємств в умовах макроекономічної волатильності. Результати. У статті розглянуто вплив макроекономічної волатильності на інвестиційну діяльність підприємств малого та середнього бізнесу. Проаналізовано механізми використання фінансових інструментів, що передбачають хеджування валютних ризиків та страхування інвестицій для забезпечення довгострокової фінансової стійкості суб’єктів господарювання. Досліджено вплив монетарної політики на доступність фінансових ресурсів для малого бізнесу. Доведено, що інтеграція сучасних фінансових технологій сприяє підвищенню інвестиційної стійкості підприємств. Оцінено ефективність комбінованих підходів до управління фінансовими ризиками в умовах нестабільного економічного середовища. Висновки. Динамічна трансформація економічного середовища зумовлює необхідність багатовекторного аналізу інвестиційних ризиків, наслідком чого є необхідність інтеграції багаторівневих алгоритмів фінансового прогнозування та використання комплексних моделей управління капіталом. Зазначений підхід передбачає потребу у застосуванні адаптивних фінансових механізмів, які б поєднували стратегічну диверсифікацію джерел капіталу та оптимізацію ризик-менеджменту. Водночас фінансова стійкість підприємств малого та середнього бізнесу безпосередньо детермінується рівнем ефективності хеджування валютних та процентних ризиків, що, своєю чергою, залежить від глибини інтеграції фінансових технологій та рівня доступності страхових механізмів.