(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасну епоху цифрової трансформації електронна комерція стрімко розвивається, що зумовлює зростання конкуренції та потребу підприємств у впровадженні передових технологій. Одним із ключових чинників успіху в цій сфері є аналітика даних, яка дозволяє оптимізувати бізнес-процеси, покращити персоналізацію клієнтського досвіду та підвищити ефективність маркетингових стратегій. Додатково, генеративний штучний інтелект відкриває нові можливості для автоматизації процесів і створення персоналізованого контенту. Мета. Метою статті є дослідження ролі аналітики даних у сфері електронної комерції, аналіз її основних переваг, методів та сценаріїв застосування, а також оцінка впливу генеративного штучного інтелекту на вдосконалення бізнес-процесів. Методи. У дослідженні застосовано методи системного аналізу, порівняльного аналізу, описової та прогнозної аналітики, а також аналізу вторинних даних з наукових публікацій, звітів та статистичних досліджень провідних консалтингових компаній. Результати. Описано основні переваги використання аналітики даних, зокрема прогнозування попиту, оптимізація управління запасами, утримання клієнтів, запобігання шахрайству та підвищення рентабельності інвестицій у маркетинг. Особлива увага приділена методам аналітики, таким як описова, діагностична, прогнозна та рекомендаційна аналітика, а також сформовано основні напрями її застосування. Встановлено, що поєднання сучасних методів аналітики з потужною системою обліково- аналітичного забезпечення створює надійне підґрунтя для стратегічного управління електронною комерцією, знижуючи ризики, підвищуючи ефективність і сприяючи сталому розвитку підприємства в умовах цифрової економіки. Окремо розглянуто використання генеративного штучного інтелекту у поєднанні з аналітикою даних для створення персоналізованих маркетингових стратегій, автоматизації контенту та підвищення ефективності бізнес-процесів. У статті також представлено практичні рекомендації щодо впровадження аналітики даних для досягнення конкурентних переваг у сфері електронної комерції. Висновки. Аналітика даних є стратегічно важливим інструментом для розвитку електронної комерції, а її інтеграція з генеративним штучним інтелектом відкриває нові можливості для підвищення ефективності бізнесу. Впровадження цих технологій дозволяє підприємствам адаптуватися до змін ринку, покращувати клієнтський досвід та отримувати конкурентні переваги. Подальші дослідження мають бути зосереджені на розробці оптимальних моделей інтеграції аналітики даних та штучного інтелекту у сфері електронної комерції.