(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У статті розглядається актуальне завдання сучасного менеджменту банківських установ – формування ефективних стратегічних моделей розвитку. Обґрунтовано важливість забезпечення довгострокової стійкості банківського бізнесу в умовах посилення конкуренції, цифровізації, кліматичних змін та глобальних економічних потрясінь, особливо для українських банків, що функціонують в умовах економічної нестабільності та воєнних загроз. Мета. Метою дослідження є розробка теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо формування стратегічних моделей розвитку банківської установи, які забезпечать її адаптацію до змін зовнішнього середовища, підвищення конкурентоспроможності та стійкості в умовах глобальних економічних і технологічних трансформацій. Методи. Для досягнення поставленої мети було визначено ряд завдань, серед яких: опис основної мети стратегічного управління банком; характеристика сутності та визначення завдань стратегії управління розвитком банківського бізнесу; встановлення особливостей формування стратегічних моделей розвитку банківської установи та ключових принципів розробки відповідної стратегії; відображення схеми взаємодії окремих аспектів формування стратегії розвитку банку та визначення впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на цей процес. Результати. У роботі описано основну мету стратегічного управління банком, охарактеризовано сутність та визначено завдання стратегії управління розвитком банківського бізнесу. Встановлено особливості формування стратегічних моделей розвитку банківської установи, а також ключові принципи розробки стратегії управління розвитком банківського бізнесу. Відображено схему взаємодії окремих аспектів формування стратегії розвитку банку та визначено вплив зовнішніх і внутрішніх факторів на формування стратегічних моделей розвитку банківської установи. Висновки. Дослідження підкреслює необхідність формування гнучких та адаптивних стратегічних моделей розвитку банківських установ, здатних реагувати на динамічні зміни зовнішнього середовища, забезпечуючи їхню конкурентоспроможність, стійкість та інноваційність.