(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Здійснено аналіз сучасних наукових підходів до визначення категорії «агросфера». Досліджено особливості її змісту, складові та основні аспекти сталого розвитку. Обґрунтовано важливість агросфери для забезпечення продовольчої безпеки, економічного росту, соціального благополуччя та збереження довкілля. Метою статті є комплексне визначення категорії «агросфера», опис її структури, висвітлення ключових аспектів сталого розвитку, представлення важливості агросфери для суспільства, визначення шляхів для створення перспективного функціонування. Результати. На основі зазначених підходів сформульовано авторську дефініцію досліджуваної категорії, відповідно до якої, агросфера – це комплексна система, що об’єднує землекористування та агровиробництво, їх економічні, соціальні та екологічні аспекти, функціонує на основі сталого земельного менеджменту, спрямована на забезпечення продовольчої безпеки, сталого розвитку та благополуччя суспільства. Агросфера повинна включати: всі елементи аграрного виробництва; економічну складову; соціальний компонент; екологічний напрям; інституційний аспект. Важливо розуміти, що агросфера не є статичною, а постійно розвивається під впливом різних чинників. Висновки. Для сталого розвитку агросфери необхідно впроваджувати інноваційні технології та практики, здійснювати інвестиції в інфраструктуру та людський капітал, створювати сприятливі умови для розвитку агропромислового комплексу, забезпечувати дотримання екологічних норм та стандартів. Тільки спільними зусиллями держави, бізнесу та громадськості можна створити стійку та перспективну агросферу. Будучи життєзабезпечуючою системою, вона ідеально відповідає принципам концепції сталого розвитку. І саме на засадах сталості повинен відбуватися її прогрес.