(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Формування забезпечення має на меті зарезервування певної суми, що може виявитися необхідною для пoгaшення можливих зобов’язань, якщо ні суму, ні дату виконання таких зобов’язань неможливо з точністю передбачити. Завданням бухгалтерського обліку і звітності в цій сфері є створення резервів та вибір найкращого варіанту формування таких резервів. Зобов’язання, зважаючи на їх динамічний характер, істотно впливають на платоспроможність суб’єкта господарювання, потребують ефективного управління грошовими потоками та контролю за фактичним станом розрахунків. Метою даної статті є дослідження основних аспектів визнання забезпечень, охоплюючи вітчизняну і міжнародну практики обліку і звітності. Методи. У процесі дослідження використано: монографічний метод для вивчення літературних джерел щодо визнання забезпечень; метод нормативно-правового забезпечення для оцінювання встановлених норм і регламентів щодо забезпечень; аналітичний метод для аналітичного оцінювання обґрунтування забезпечень. Результати. Створення забезпечень є необхідністю, визначеною чинними законодавчими і нормативними актами. Проте перелік забезпечень , що наведений у НП(С)БО 11 не є вичерпним, оскільки підприємство повинне створювати забезпечення для відшкодування будь-яких майбутніх витрат (звісно, за умови виконання умов визнання). З огляду на особливості господарювання суб’єктів можуть виникати різні обставини, що зумовлять виникнення і визнання забезпечень, а це в свою чергу потребує ретельного аналізу і обґрунтування. Висновки. На основі дослідження умов формування забезпечень в системі бухгалтерського обліку та завдань обліку і управління діяльністю підприємств для обґрунтування визнання забезпечень доцільно залучити кваліфікованих спеціалістів, менеджерів. Також у наказі про облікову політику відобразити інформацію про те, для яких видів виплат формується конкретне забезпечення. Рекомендовано удосконалення формулювання критеріїв визнання забезпечень в бухгалтерському обліку, що сприятиме зближенню НП(С)БО 11 та МСБО 37.