(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
В статті розкрито особливості функціонування вітчизняної банківської системи та досліджено останні інноваційні рішення в банківській сфері провідних країн світу за період з 2020 року по 2024 рік. Розкрито передумови найпопулярніших інноваційних рішень та ідей з огляду на умови пандемії COVID-19. Проаналізовано ситуації, що внесли умови нестабільності, зокрема постійні втручання кіберзлочинців та військові дії Росії проти України. Систематизовано основні напрямки розвитку інновацій світового банківського сектору та проаналізовано можливості імплементації найбільш перспективних у функціонування банківських установ України та забезпечення їх фінансової безпеки. Автором наведено ознаки та критерії інновації, та наведено приклади інноваційного підходу до рішення питань у внутрішніх процесах банківської діяльності. Досліджено тенденції перетворень у цифровій складовій банківської сфери. Проаналізовано інновації в клієнтський досвід та маркетингові новації в світовій банківській сфері. Структуровано головні напрямки розвитку банківської сфери в розрізі провідних банківських інституцій, наведено безпосередні ідеї та рішення сучасних викликів економіки як світового так і локального масштабів.