(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті проаналізовано сучасні формати торгівлі, відмічено вплив на зміну форматів торгвлі в Україні під впливом віни, досліджено розвиток магазинів по типу «Vape Shop», на основі аналізу зарубіжних літнратурних джерел описано приклади успішного застосування сучасних маркетингових підходів до створення нових форматів торгівлі: розпізнавання обличчя, віртуальна реальність, експериментальні магазини, обгрунтовано роль франчанчайзингу у створенні нових форматів торгівлі та наголошено про те, що потужним маркетинговим інструментів для франчайзингового бізнесу є використання соціальних мереж., значну увагу придлено питанню зеленої торгівлі та її впливу на спживачів, показано вплив інвестицій в приватне підприємництво і зокрема торгівлю, зроблено висновок про доцільність застосування нових маркетингових підходів у практику вітчизняної торгівлі.