(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто специфіку функціонування динамічного бізнес-середовища, яке стимулює підприємства постійно адаптуватися до змін та формувати ефективні стратегії для забезпечення своєї прибутковості. Досліджено процес формування стратегії підприємства в умовах постійних змін у бізнес-середовищі. Проаналізовано ключові аспекти формування стратегії підприємства, зокрема ідентифікацію факторів зовнішнього середовища, що впливають на бізнес-процеси, аналіз внутрішніх ресурсів і конкурентоспроможності, а також принципи визначення стратегічних цілей та планів дій. Розглянуто методики і інструменти, що допомагають підприємствам ефективно адаптуватися до змін, такі як SWOT-аналіз, PESTLE-аналіз, портфельний аналіз та інші. Визначено важливість постійного моніторингу і стратегічного планування для забезпечення умов сталого розвитку суб’єкта господарювання. Запропоновано рекомендації щодо формування стратегії підприємства в умовах динамічного бізнес-середовища.