(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто особливості механізму державного регулювання процесів землекористування. Досліджено групи соціальних, екологічних та економічних аспектів. Наголошено, що регулювання економічних процесів землекористування неможливо без достовірної інформації про якісну характеристику кожної конкретної ділянки, її економічну та біологічну родючість, оскільки ігнорування або неправильна оцінка її потенційних можливостей може звести нанівець результати планування, що є однією з основних функцій управління. Визначено, що в умовах ринкових відносин важливе місце в системі державного регулювання землекористування стало відводитися кадастровій оцінці земельних ділянок. Наведено змістове наповнення використання земельно-ресурсного потенціалу територіального утворення.