(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті визначено сутність особистісного потенціалу та його структуру, наведено основі характеристики ефективного менеджера. Охарактеризовано сутність менеджерського потенціалу. У статті виділено структуру менеджерського потенціалу як сукупність певних складових, серед яких виділено особистісний, емоційний, знаннєвий, кар’єрний, креативний, лідерський, комунікаційний потенціали менеджера. Зазначено, що функціональним інструментом реалізації менеджерського потенціалу є компетенції. Для оцінки рівня розвитку компетенцій менеджерів організації запропоновано використовувати три складові: професійну, соціальну, концептуальну компетенції. У статті запропоновано використовувати модель навчання Д. Колба для набуття менеджерами нових навичок. Для максимального розкриття та розвитку менеджерського потенціалу розроблено основні напрями роботи у кожній організації.