(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У статті проведено аналіз найбільш затребуваних компетентностей працівників фінансових установ. Деталізовано внутрішній склад професійних, технічних, цифрових, інформаційних, комунікаційних, творчих та адаптивних компетентностей працівників. Описано основні етапи процесу оцінки персоналу фінансових установ з використанням компетентнісного підходу. Визначено критерії оцінки персоналу фінансових установ в межах ключових параметрів (функціональних, поведінкових, особистісних показників і характеристик), за якими оцінюється відповідність займаній посаді. Проаналізовано основні методики оцінки персоналу фінансових установ, які базуються на компетентнісному підході та доведено необхідність практичного використання наведених алгоритмів оцінки з метою професійного зростання як окремого працівника (співробітника), так і фінансової установи вцілому.