(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
У роботі авторами розглянуто підходи до трактування сутності фінансового шахрайства на підприємствах та ідентифіковано типові характеристики цього явища, визначено найпоширеніші види фінансових злочинів на підприємствах, враховано досвід міжнародних стандартів у трактуванні поняття «фінансове шахрайство». У статті авторами проведено аналіз основних тенденцій кількості фінансового шахрайства у світі та в Україні у контексті економічних спадів. Систематизовано схеми професійного шахрайства у компаніях, зроблено способи побудови надійної системи контролю та управління ризиками на вітчизняних підприємствах. Розкрито роль внутрішнього аудиту у запобіганні махінаціям з фінансовими ресурсами суб’єкта господарювання та запропоновано як альтернативу форензік-аудит