(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
Ефективність функціонування підприємства залежить від його конкурентоспроможності. Передумовою забезпечення конкурентоспроможності підприємства є його спроможність виготовляти конкурентоспроможну продукцію, затребуваність якої на ринку залежить від її якісних характеристик. Обґрунтовано, що причиною низької конкурентоспроможності вітчизняних підприємств є низька конкурентоспроможність їх продукції, зумовлена її низькою якістю. Низька якість продукції спровокована моральним та фізичним зносом основних засобів вітчизняних підприємств, використанням застарілих технологій, неналежним управлінням якістю продукції. Доведено, що оновлення техніко-технологічної бази вітчизняних підприємств та використання концепції загального менеджменту якості сприятиме зростанню якості та конкурентоспроможності продукції. Це в свою чергу призведе до підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.